D9 -digitiimi muotoilemassa seuraavaa hallitusohjelmaa

Julkaistu 7.6.2018 klo 7.53

Viime viikolla D9-digitiimi oli mukana järjestämässä Yhteiskunnan vakaus -sprinttiä, jossa haettiin hallitusohjelmaan suosituksia poikkihallinnollisella työskentelyllä. Valtioneuvoston kanslia halusi kokeilla palvelunmuotoilun menetelmiä seuraavan hallitusohjelman suosituksien laatimiseen. Kokeilulla haettiin myös yhtenäistä valtioneuvostokulttuuria tulevaisuutta silmällä pitäen.

- Perinteisesti ministeriöt ovat koostaneet 12 ministeriökohtaista suositusta ja nyt halusimme sprintin kautta nähdä, millaisia yhteisiä suosituksia syntyy, sanoo johtava erityisasiantuntija Jouni Varanka hallituksen strategiasihteeristöstä.

Yhteiskunnan vakaus -sprintissä oli viisi teemaa: Turvallinen yhteiskunta ja luottamus, Maahanmuuttajien kotoutuminen, Hybridi-, kyber- ja tietoturvallisuus, Ilmastonmuutoksen hillintä ja siihen varautuminen sekä Julkisen talouden kestävyys. Virkamiehet työskentelivät kahden päivän ajan ryhmissä. Ensimmäisenä päivänä tarkasteltiin pulmaa, tunnistettiin mahdollisuuksia ja analysoitiin niitä. Toisena päivänä paneuduttiin suosituksien arviointiin ja laatimiseen.  

RyhmätöitäEnsimmäinen Kestävän kasvun -sprintti järjestettiin tammikuussa ja viimeinen sprintti järjestetään lokakuussa.

- Tämän jälkeen suosituksia jatkojalostetaan ja viedään kansliapäälliköiden työpajaan. Vuoden lopussa valmistuu Mahdollisuuksien Suomi -raportti, joka on pohjana seuraaviin hallitusneuvotteluihin, kertoo Jouni Varanka.

Muotoiluosaamista valtioneuvostoon

D9-digitiimin yksi tärkeimmistä tehtävistä on ollut tuoda asiakaslähtöisyyttä valtionhallinnon työskentelyyn ja jakaa muotoilun osaamista. Varangan mielestä D9:n työ on ollut asiakaslähtöistä ja hän on kokenut yhteistyön erittäin hyväksi.

- Mielestäni me tarvitsemme valtioneuvostoon omia designkonsultteja, sillä sitä osaamista tullaan tarvitsemaan jatkossa yhä enemmän. Nyt olemme tiimissämme ottaneet sprinttaamisen yhdeksi työkaluksemme ja aiomme käyttää työmenetelmää jatkossakin, sanoo Varanka.

Sprinttien metodeihin hankittiin vahvistusta palvelumuotoilutoimisto Hellonilta, joka toi uutta näkökulmaa yhteiskunnan kehittämistyöhön.

VNK Asiakaskortti

Asiakaskortti VNK (pdf) (ensimmäisen sprintin tuloskortti)