Lentokentän toimijoille muotoiltiin digitaalinen tilannekuva

Julkaistu 25.6.2018 klo 10.31

D9-digitiimin toukokuussa toteuttaman viiden päivän Design Sprintin tuloksena lentokentälle syntyi digitaalinen tilannekuva-proto. Tilannekuva yhdistää ajankohtaisen tiedon lentokenttätoimijoiden välille ja näyttää esimerkiksi lentokentän viranomaisten resurssien määrän. Idea lentokentän toimijoiden yhteiselle tilannekuvalle syntyi D9:n ja Itä-Uudenmaan poliisin tapaamisien kautta.

- Lentokentän tilannekuva tuli hyväksi kehityskohteeksi, sillä emme me tiedä mitä rajalla on meneillään, eivätkä hekään tiedä mitä meillä on meneillään, joten tilannekuva oli hyvä valinta meidän kehittämistyölle. Minä uskon yhdessä tekemiseen ja kun tilannekuva on päivittäisessä käytössä, niin tositilanteessa pystymme toiminaan yhdessä todella tehokkaasti, sanoo ylikomisario Maarit Pikkarainen, Itä-Uudenmaan poliisista.

Tilannekuva

Sprintti järjestettiin kolmessa osassa ja siihen osallistui työntekijöitä Itä-Uudenmaan poliisilaitoksesta, Keskusrikospoliisista, Finaviasta, Rajavartiolaitoksesta ja Tullista.

- Oli todella hyvä, että päivät oli jaoteltu, sillä olisi ollut haastavaa järjestää työt niin, että olisimme osallistuneet viisi päivää peräkkäin, sanoo Pikkarainen.

Proton esittelyäProtoa on esitelty poliisipäällikölle ja muille lentokentän toimijoille. Nyt digitaaliselle tilannekuvalle selvitetään rahoitusta. Pikkarainen toivookin, että rahoitus saadaan, sillä palaute protosta on ollut positiivista ja tarve tilannekuvalle on ajankohtainen.

- Lentoaseman yhteisen digitaalisen tilannekuvan työn tuotos on valmistuttuaan sovellettavissa myös muuhun yhteistoimintaympäristöön, esimerkiksi satamiin, kertoo Pikkarainen.

Muotoilutyökalut mukaan kehittämistyöhön

Maarit Pikkarainen

Maarit Pikkarainen, ylikomisario, Itä-Uudenmaan poliisi.

Palvelumuotoilun menetelmät olivat poliisille herättäviä ja sprintin jälkeen niitä onkin otettu käyttöön esimerkiksi organisaation rakenneuudistustyössä. 

- Meidän päällystö ideoi yhdessä kenttäjohtajien kanssa siitä, mitä pitää ottaa huomioon, kun uusi kenttäjohtorakenne astuu voimaan. Ei lähdetty siihen perinteiseen malliin, että joku kertoo edessä, tässä on nämä ja nämä, vaan lähdettiin aidosti yhdessä miettimään. Palaute olikin, että oli hyvä fiilis ja sellainen minullekin jäi, kun teimme D9-digitiimin kanssa töitä, sanoo Maarit Pikkarainen.

D9-digitiimin ja Itä-Uudenmaan poliisin yhteistyö alkoi viime vuoden syksyllä. Projektia on tehty yhteistyössä: Finavia, Helsingin poliisilaitos, Itä-Uudenmaan poliisilaitos, Keskusrikospoliisi, Pelastuslaitos, Poliisihallitus, Puolustusvoimat, Rajavartiolaitos, Suojelupoliisi, Tulli, Trafi, Valtori, D9-digitiimi.

Kuvassa on kuvattu projektin kulku ja tulos.

Tuloskortti IUO Tuloskortti IUO (156 Kt)