Nuorilta hyviä ideoita julkisten palvelujen kehittämiseen

Julkaistu 15.9.2017 klo 14.44

Helsingin kaupungintalon Virkagalleriassa kävi kuhina, kun Medialukion ja Stadin ammattiopiston nuoret laittoivat julkiset verkkopalvelut uuteen uskoon. D9 – valtio ja kaupunki yhdessä nuorten kanssa-työpaja toteutettiin osana Helsinki Design Weekiä.

Valtiokonttorin D9-digitiimi järjesti 12. syyskuuta yhdessä valtiovarainministeriön JulkICT-osasto kanssa palvelumuotoilun työpajan 15–20-vuotiaille nuorille.

Työpajassa nuoret tutustuvat erilaisiin jo olemassa oleviin julkisiin verkkopalveluihin idealla mitä tehdä ja millä sivustolla, kun esimerkiksi hakee koulutuspaikkaa, saa ajankortin, haluaa opiskelijavaihtoon, muuttaa pois kotoa, saa lapsia tai tarvitsee apua mielenterveyteen.

Pienryhmissä nuoret pääsivät kuvaamaan palvelumuotoilun keinoin vuoden 2020 palveluja: millaisia ovat hyvät nuorille suunnatut verkkopalvelut?

Nuorten palvelut samalle alustalle

Meg Valenwind

Nuorilla palvelumuotoilijoilla riitti havaintoja ja ideoita. Nuorten mielestä työpajaan pääseminen toi vaihtelua koulupäivään ja he kokivat pääsevänsä vaikuttamaan. – Luulin, että tulen vain kuuntelemaan palvelumuotoilusta, mutta pääsinkin toteuttamaan sekä ideoimaan palveluja. Tämä oli todella iloinen yllätys, kertoo Meg Valenwind Stadin Ammattiopistosta.

Työpajoissa nousi selkeästi esiin työpaikat. Nuoret halusivat kehittää esimerkiksi suomi.fi:n palvelunäkymää niin, että sinne tulisi nuorille räätälöity näkymä. – Näkymään haluaisimme kaikki palvelut, jotka koskettavat nuoria. Oli kyseessä sitten Kelan palvelut, työpaikat tai nuorten psykoterapiapalvelut. – Me halutaan, että kaikki nuoria kiinnostavat palvelut löytyisivät yhdestä paikasta ja mielellään palvelut 24/7, sanoo Stadin Ammattiopistossa opiskeleva Linda Söderholm.

Nuorten kanssa työskentely oli luontevaa

Työpajan pienryhmien fasilitaattoreina toimivat sähköisten palvelujen parissa työskentelevät virkamiehet Kelasta, Poliisihallituksesta, Verohallinnosta, Opetushallituksesta ja valtiovarainministeriöstä. Heiltä satelee kiitosta nuorten aktiivisuudelle ja ajatuksille. – Nuorten kanssa työskentely oli yllättävän luontevaa ja oli hienoa saada heiltä ideoita myös omalle tontille, sanoo erikoissuunnittelija Kati Hokkanen Kelasta. Myös Poliisihallituksen Petri Pipatti koki nuorten työskentelyn antoisena.

Nuoret työpajassa

Tyot yhdelle alustalle

Työpaja oli osa kokonaisuutta Helsinki + Digitaalisaatio + Design = Ihmisen muotoinen kaupunki. Palvelumuotoiluun osallistuneiden joukossa oli opiskelijoita Stadin ammattiopistosta. Fasilittaattoreina toimivat Kirsi Hokkanen (Kela), Petri Pipatti (Poliisihallitus), Annika Grönholm ja Ulla Angervo (Opetushallitus) sekä Riikka Ylitalo ja Linh Tamminen (Verohallinto). Koko tilaisuutta emännöivät Anni Leppänen ja Maria Leinvuo D9-digitiimistä ja Sanna Juutinen valtiovarainministeriöstä.