Blockkedjetekniknätverket funderar på decentraliserad identitetshantering

Publicerad 15.12.2017 kl. 12.43

Blockkedjetekniknätverket som sammanträdde i Helsingfors i början av november satte sig in i de decentraliserade lösningarna för identitetshantering som blockkedjetekniken möjliggör.

Blockkedjetekniknätverket hörde under mötet först en presentation av Harri Honko från Tammerfors tekniska högskola. Han berättade om principerna hos det öppna identitetnätverket Sovrin, om grundbegrepp och tekniklösningar. Sovrin Identity Network (SIDN) är ett öppet identitetnätverk som byggts upp som ett decentraliserat, offentligt och avgränsat händelseregister. 

Kontanter ersätts med blockkedjelösningar

Jouko Salonen från Migrationsverket presenterade under mötet det utvecklingsarbete som sker med hjälp av testningsplattformen Inland Studio som utnyttjar lösningar som baserar sig på blockkedjetekniken..

Salonen berättade att Migrationsverket använder Prepaid-kort och mobile first-kontotjänster för att sköta penning- och betaltrafiken. Lösningen som utnyttjar blockkedjan Ethereum i spärr-/sanktionslistsfunktionerna som skyddar identiteten ersatte verkets mottagningspenningprocess som baserade sig på kontanter.

Migrationsverkets mål är att publicera en ID-försökslösning som baserar sig på anspråk och som utnyttjar uPort-lösningen i Ethereum.

Inom utvecklingsarbetet på lång sikt har man funderat på en lösning som baserar sig på en dialog mellan flera parter. Där kan identiteternas ägare, emittenterna och de instanser som litar på identitetens autenticitet kontrollera och bekräfta identiteter digitalt och automatiskt.

Nyheter från finansinspektionen

Finansinspektionens nyheter under blockkedjetekniknätverkets möte gällde Europakommissionens förberedelser av det femte penningtvättsdirektivet (AML 5) samt åtgärdsprogrammet Finansteknik. Europas värdepappersmarknadsmyndighet (ESMA)  publicerade tidigare i år sin syn på användningen av blockkedjor.

Till exempel har riksdagens lagutskott behandlat reformen av direktivet om betalningsmedelsbrott där definitionen av betalningsmedelsbrott har föreslagits gälla även virtuella valutor.

I slutet av mötet presenterade finansministeriet läget hos utredningsprojektet om reformen av personnumret och förvaltningen av den identitet som staten garanterar samt eventuella kopplingar till blockkedjetekniknätverkets arbete.

Nätverket samlar experterna

Syftet med blockkedjetekniknätverket är att utveckla den offentliga förvaltningens kännedom om blockkedjetekniken, bidra med insikt i de möjligheter som tekniken skapar samt sammanföra sakkunniga som arbetar med ämnet i samma nätverk.

Blockkedjan är en teknik som möjliggör världens första decentraliserade och transparenta databas. Databasen kan helt tillförlitligt underhållas av vilka som helst villiga och för varandra obekanta instanser. Den mest kända tillämpningen som skapats med blockkedjetekniken är den virtuella valutan Bitcoin.

Länkar som gäller den här artikeln:

Mer information:

Ledande servicearkitekt Janne Pulkkinen, janne.pulkkinen (at) valtiokonttori.fi
Utvecklingschef Kimmo Mäkinen, kimmo.makinen (at) vm.fi